סערה בדייסה – ארסן באורז

שתפו את המתכון ב:
דרגו את המתכון

שבוע רועש עבר על כוחותינו (ההורים) זה התחיל בחשש על כמויות הסוכר (ראו לינק בהמשך הכתבה ) במוצרי התמ"ל והמשיך בכוכב (החוזר) הארסן, תחת אמירה (מלחיצה) של  "רעל באוכל של תינוקות"

מה הוא  הארסן?

ארסן הוא מינרל המצוי בטבע בשתי צורות עיקריות אנ-אאורגני – כחלק מתרכובות (שא מכילות מימן או פחמן) או אורגני- כתרכובת המכילה פחמן, ומצויה בחפצים דוממים (כמו מתכון וחומרים פיסים שונים).
הארסן משמש בין היתר כחומר הדברה ונמצא כחומר טיפול לעץ .
ארסן נמצא גם באופן טבעי בסביבה (סלעים, מים, אויר)ברמות נמוכות.
במהלך השנים נחקרת פעילותו של חומר זה והשפעתו על בני אדם ובעלי חיים. אזהרות ותקנות שונות ביחס לשימוש בו יצאו  במהלך השנים.

למה חזר הארסן לכותרות?

מחקר גדול שפורסם השבוע ונערך על ידי גוף המאגד בתוכו מדענים וחוקרים, שלא מתוך גופי אינטרס שונים (כמו שקורה לעיתים במחקרים הממומנים על ידי משרדים ממשלתיים או גופים גדולים), הציג כי לאחר בדיקה של כ 7000 תינוקות נמצא כי נוכחות דייסות אורז בתפריט הציגה ערכים נמוכים יותר ביכולות הלמידה של תינוקות. 

מה העניין עם האורז?

תהליך ואופי הגידול של האורז (השקייה בהצפה) יכול להוביל לאגירה של ארסן בכמות גדולה באורז, בהשוואה לדגנים אחרים. נמצא כי תכולת הארסן משתנה בין אורז מלא או לבן, כך שבאורז מלא נמצאו רמות גבוהות יותר של ארסן (בקליפת הגרעין)

מה ההשפעה המיוחסת לארסן?

ארסן משמש בתעשיות שונות – כמו תעשיית העץ (בארץ נאסר לשימוש) וכחומר הדברה. השלכות החשיפה אליו מדברות על סיכון לסרטן, רמת iq  נמוכה יותר ובמחקרי בעלי חיים נמצא משקל לידה נמוך ו/או מומים.

למה תינוקות תמיד בכותרות ?

פרט לעובדה הידועה, שתינוקות הם מקור הדאגות והחששות שלנו , חשוב להבין כי כל חומר פעיל (בין אם אלו צמחי תבלין, תה שומר או חומרים רעילים כמו חומרי הדברה וארסן ביניהם) משפיע בצורה משמעותית וקיצונית על תינוקות בשל משקלל גופם הקטן ובשל העובדה שהכמות הנאכל ביחס למשקל גופם גבוהה.

קריאה ביקורתית של מאמרים

קריאת מחקרים צריכה להיות תמיד ביקורתית:

נדרשת הבנה של הגוף שמממן את המחקר(כאמור, לעיתים מתערבבים אינטרסים שונים)

נדרשת הבנה – האם המחקר הזה תקף לאוכלוסיה המקומית (תינוקות ישראלים, האם הם כמו תינוקות אמריקאים?)
במקרה הזה, ניתן לומר בצורה די מובהקת כי השימוש בדייסות אורז ומוצרי אורז לתינוקות, בארץ בהשוואה לעולם, היא נמוכה יותר.
בניגוד לארה"ב שם ההמלצה היא להתחיל עם דייסות אינסטנט (ובתוכן גם אורז) כמזון ראשון לתינוק. בא שימוש בדייסות פחות נפוץ ומכאן ניתן להבין כי ההתייחסות לא רלוונטית לכל התינוקות.
מצד שני, הורים רבים בארץ, מגישים פריכיות אורז וחטיפי אורז לתינוקות

מה זה אומר מבחינת השימוש באורז ומוצריו?

כמויות הארסן נמצאו כגבוהות יותר באורז מלא, היות והחומר נאגר בקליפת האורז. ההמלצה שנגזרה מהמחקר ומופיעה גם באתר משרד הבריאות, מדברת על המעטה או  הורדת דייסות האורז כמזון מומלץ לתינוקות אע"פ שדייסות האינסטנט מועשרות בברזל.

איך משפרים את השימוש באורז?

זוכרים תמיד וביחס לכל מזון, גיוון תזונתי הוא הפתרון למרבית דאגותינו
משתמשים באורז לבן לאחר השרייה ושטיפה, דואגים לבשל בכמות גדולה של מים (פי 6-10 ) על מנת להוריד את כמות הארסן האפשרית באחוזים ניכרים.
נמנעים מחטיפי תינוקות, בכל מקרה הם לא משרתים שום מטרה תזונתית 🙂

השבוע התראיינתי בנושא בתוכנית הבוקר


מוזמנים לקרוא גם על הסוכר בתמ"ל. כמו שאמרתי.. שבוע עמוס

שתפו את המתכון ב: