מניעת מחלות שיניים – איך מצחצחים שיניים? באיזה גיל מתחילים ?
תודה רבה ל סיגל מזור ,רופאת שיניים, שהרחיבה לכתוב בקבוצת המתכוניה
מומחית לרפואת שיניים ציבורית, שקיבצה עבורנו מידע חשוב סביב צחצוח שיניים!
לכל איגוד מקצועי יש המלצות שונות לכן אפשר לפעול לחדשפי ההנחיות הכלליות ובמידת הצורך להתאים תוכנית אישית לילד.
משרד הבריאות הישראלי ממליץ על צחצוח שיניים מבקיעת השן הראשונה פעמיים ביום (תואם את כל האיגודים). משרד הבריאות הישראלי ממליץ על שימוש במשחה המכילה פלואוריד מגיל שנתיים במינון 500-900 ppm, מגיל 6 צחצוח עם מינון 1000-1500. רצוי להתייעץ עם רופא להתאמת הטיפול הביתי למצב האישי של הילד.
שימו לב, ההמלצות לסוג המשחה ותכולת הפלאוריד, ישתנו ממדינה למדינה בהתאם לתכולת הפלואור במים.
אז מה עושים? איך נכון לצחצח שיניים לילידם מתחת לגיל שנתיים
יש להתחיל בניקוי השיניים באמצעות גזה או רכה או מברשת קטנה מתאימה ללא משחה, מיד עם בקיעת השן הראשונה. מברישים את השיניים פעמיים ביום – בוקר וערב לפני השינה.
כאשר הילד בן שנתיים, אפשר להתחיל להבריש עם משחת שיניים שמכילה פלואוריד בריכוז המתאים לגיל. לפני גיל שנתיים, ילדים נוטים לבלוע את המשחה, אך אם בכל זאת תרצו לצחצח עם משחה עשו זאת אך ורק אחרי ייעוץ עם רופא השיניים.
מגיל שנתיים יש להתשמש במשחת שיניים עם ריכוז פלורואיד במינון 500-900 ppm, תוך כדי עידוד לירוק את שאריות המשחה. יש לשים על המברשת משחה בכמות קטנה מאוד (גודל אפונה) ולצחצח בהשגחת מבוגר תוך ששמים לב ליריקת המשחה. מגיל 6 יש לצחצח עם משחה במינון 1000-1500 פלורואיד.
מי נמצא בסיכון גבוה לעששת?
- ילדים עם מתקנים אורתודונטיים או פרותטיים. (יש לכם עוד כמה שנים טובות עד אז ..)
- ילדים עם תפקוד לקוי או מוקטן של הפרשת רוק.
- ילדים שלהוריהם ולאחיהם יש פעילות עששת גבוהה.
- ילדים המוגבלים ביכולתם לשמור על רמת הגיינה אורלית סבירה. (ועל כן יש הנחיה שההורה יצחצח עבור הילד עד גיל 6)
- ילדים השותים בקבוקים לאורך תקופה ארוכה גם בלילה (עששת הבקבוק ) – במצב כזה סוכר נמצא בזמינות גבוהה על השן לאורך כל שעות היממה. שתיית בקבוקים בלילה מעלה את הסיכון לעששת הבקבוק.
לקריאת תגובות בקבוצת המתכוניה, היכנסו לפוסט המקורי
לקריאה באתר משרד הבריאות
מעודדי צחצוח, עדי רסולי
לא מעט תינוקות וילדים מתקשים לאפשר לנו לצחצח להם את השיניים. אחת התופעות שאני רואה כדיאטנית מול ילדים שמסרבים לאכול, הוא אתגר משמעותי בצחצוח.
הפה מקושר פעמים רבות אצל ילדים כמקום בטוח, שניתן יהיה "להתערב בו" רק בסיטואציה שהם מרגישים בנוח. כך הגיוני עבורנו להבין, מדוע ילדים עשויים לסרב לאכול במקומות חדשים בהם עדיין לא מרגישים בנוח.
מה מיצר בטחון אצל ילדים ?
תחושת בטחון תתאפר לילד שמרגיש שמקשיבים לו, הוא ירגיש בטוח יותר אם ידע שלתהליך הציחצוח יש התחלה וסוף ויאפשר לנו לצחצח לו במידה וירגיש שההוא לא פסיבי בסיטואציה, אלא גם לו יש תפקיד.
אם נתקלתם בקושי בצחצוח, תוכלו לנסות את אחת העצות הבאות, או את כולן !
- צחצחו יחד, אתם והילדים. הסקרנות לרוב חזקה מכל מחשבה אחרת. אם הילד יראה אתכם מצחצחים לעצמכן הוא ודאי יביע עניין בעצמו.
- מצאו שיר קצר שתוכלו לשיר בזמן הצחצוח, הידיעה שתהליך הזה יש התחלה וסוף, תעלה את מידת שיתוף הפעולה. על בסיס אותו עקרון, תוכלו להשתמש בשעון חול, שידגים לילד כמה זמן אורכת הפעילות
- אפשרו לילד להיות מעורב בתהליך, הוא ישטוף את המברשת,ישים קמוץ משחה (אתם שם כדי לוודא..) ואתם תהיו אלו שתחצחו עבורו, תנו לו גם לצחצח לכם מידי פעם 🙂
צחצחו שיניים הוא הרגל חשוב, נסו לבסס אותו מתוך שיתוף פעולה. ללא מאבק
* תוכן זה נכתב בעיקרו ע"י רופאת השיניים סיגל מזור, חברת קבוצת המתכוניה. אם גם לכם ההורים יש תוכן שכולם יכולים להנות ממנו, דברו איתי 🙂 info@matkonia.co.il