קטניות, מה עושים, איך מנביטים ומתי נותנים?

שתפו את המתכון ב:
דרגו את המתכון

קטניות הן מקור טוב לחלבון מהצומח, מקור טוב לוויטמינים ולמינרלים ועשירות בסיבים תזונתיים.

באיזה גיל ניתן לשלב קטניות לתינוקות?

סביב גיל 6 חודשים ניתן להוסיף חלבון למנת התינוק.
קטניות יהוו מקור חלבון צמחי איכותי.
הוסיפו לתפריט התינוק כמויות קטנות בתחילה והגיעו עד לכמות של כ 2-3 כפות מבושלות של קטניות במנת התינוק.

מי נכללות במשפחת הקטניות ?

הרישום נעשה על פי סדר החשיפה המומלץ לתינוקות, על מנת להקל על העיכול.
לשים לב שכמו כל מזון קטניות עשויות לעורר אלרגיות ויש לחשוף בהדרגה ובצורה מבוקרת;

  • עדשים (כתומות, ירוקות, שחורות)
  • גרגרי חומוס
  • שעועית (מאש, לבנה, חומה, מנומרת)
  • אפונה יבשה
  • פול (יש לוודא כי התינוק לא סובל מחסר ב G6PD)

קטניות מכילות חומרים המגנים עליהן, אך מפריעים לספיגת הויטמינים והמנרלים בהן:

Lectin לקטין מגן על הצמח מפני מזיקים, וככזה הוא עשוי להזיק גם לנו, האוכלים אותה.
חומצה פיטית וחומצה אוקסלית הן חומצות הנמצאות בקליפת הקטנית, המשפיעות על יכולתנו לספוגממנה מינרלים (כגון סידן).

הפתרון, הנבטה!

על מנת להפחית את מעכבי הספיגה יש להנביט את הקטניות-להפוך את הזרע לנבט. בהנצת הנבט הזרע “נעזר” בחומרים המצויים בו, וכאמור, תוצר מונבט הוא מזין יותר.

כיצד מנביטים?

ניתן להנביט רק קטניות שלמות. לא תוכלו להנביט אפונה חצויה או עדשים שבורות לחצי.(אותם כדאי להשרות בלבד)
• שוטפים היטב את הקטניות.
• משרים בכמות גדולה של מים המכסה היטב את הקטניות למשך כ-12 שעות עבור קטניות גדולות וקשות או כ 2-6 שעות עבור קטניות קטנות (עדשים לסוגיהם).
• לאחר ההשריה שוטפים את הקטניות ומסננים אותן.
• מניחים את הקטניות במסננת מקום קריר ומוצל( בקיץ בתוך המקרר), ושוטפים אותן כל כמה שעות.
• לאחר כיממה של שטיפות ניתן לראות את הנבט מבצבץ. מומלץ להמשיך להנביט למשך עוד יום או יומיים.

קטנית מונבטת – מה עושים בה?

את הקטניות המונבטות אפשר כעת להוסיף לתוך מרק ולבשלן בו, או לשלבן כחלק מקציצות מבושלות. קטנית מונבטת תצריך זמן בישול קצר יותר מאשר קטנית שאינה מונבטת. בהתאם להתקדמות האכילה אפשר להגיש את הקטניות גם במרקם גרגירי יותר, למשל כנזיד עדשים עם אורז, או כשעועית לבנה עם בורגול ברוטב עגבניות. לקראת גיל תשעה חודשים, כאשר התינוק מצליח לאכול גם ירק טרי מגורד בפומפייה, אפשר לקצוץ את הקטניות המונבטות (יש לוודא כי הנבט גדול יחסית), ולהוסיף כמות קטנה לסלט שלו. בתפריט המשפחה אפשר לשלב, כמובן, כמג’דרה, כמרק סמיך או כחלק מסלט טרי.

דאגו להנביט לבשל ולהקפיא קטניות כך תוכלו בקלות להעזר בהן במטבח.

למגוון גדול של מתכונים לתינוקות מגיל חצי שנה ומעלה – הכנסי כאן
שתפו את המתכון ב: