למה כדאי לכם שהמטבח יהיה מלוכלך ?

ענטל צעצועי עץ

לפני מעל 30 שנה, הכנתי את העוגה הראשונה שלי. זו היתה מעין בראוניז (רק בטח עם שוקולד צמקאו או משהו) שחזרה והופיעה במטבח שלנו כל פעם שהגיעו אורחים. אמא שלי כנראה ידעה  והבינה את כל מה שאני רוצה לגלות לכם כאן.

בכל תרבות שתחקרו, תוכלו למצוא הקשרים מעניינים לכך שהמטבח ומנות אופיניות יסמנו מועדים חגים ומאורעות. מתכונים ומטבח מאפינים מסורת גדולה ומביעים הרבה רגש.
אנחנו אוכלים ומאכילים בשמחות וגם במצוקות שונות.
במרבית הבתים, המטבח סמוך לסלון ומשוייך לחלל המשותף, הוא במת מפגש ובעצם המקום שבו תראו את הילדים שלכם ואתכם הכי הרבה פעמים נפגשים.
מחקרים מדברים על שעה ביום! (אני חשבתי שאפילו יותר) שנשים (זה עדיין מגדרי..) יבלו במטבח מידי יום.
הנה מה שאני חושבת שאפשר לעשות במטבח חוץ מלאכול/לבשל עם ילדים.

תנו להם לחוש המטבח זה המקום המושלם להרגיש לחוש ולהריח. תנו לידלים לחקור מגע בזמן שאתם מכינים אוכל. לא רק בזמן שאוכלים. כאשר מדברים על מספר חשיפות גבוה לכל מזון (15 פעמים) ניתן להתיחס גם לחשיפות שלא היו "במעמד" שלך אכילה. זא אם הילד רואה ונחשף לדברים שונים שהכנתם,"על הדרך" הוא מרוויח עוד זכרון של המוח למראה של מזון מסויים.

האם הכנה משותפת של חביתת ירק תניב אכילה שלה? לאו דווקא! ולכן אל תדברו על זה יותר מידי אלא רק אפשרו לו להיות נוכח. ברגע שהסקרנות תפעל הדברים יקרו מעצמם.
שימו לב, ילדים בררנים זהירים מאוד, אם תנסו "לקפוץ" על כל סקרנות מצידם, אתם עשויים להלחיץ אותם ולגרום להם לחזור "לקונכיה" שלהם ולא להתעניין. 

למדו מיומנות  – כל גיל והתרגיל שלו 🙂
ככל שתכניסו את הילדים למטבח בגיל צעיר יותר, תזכו בילדים עצמאיים ובסקרנות גדולה יותר מצידם.
מיומנויות אכילה, חיתוך, ערבוב והגשה של מנות יכולים להתחיל כבר סביב גיל שנה וקצת, כך שבגיל 5 תזכוט בילד/ שיכולים לחתוך לעצמו ירקות!

כישורי ארגון, זכרון וסדר 
בהתאם לגיל של הילד, תנו לו משימות פשוטות:
לילדים בני שנה וחצי (הולכים ) ניתן לומר הביאו לי צלחת וקופסה. תנו כל פעם משימה שכוללת יותר מדבר אחד על מנת ללמד אותם רצף פעולות.
סביב גיל שנתיים וחצי, תוכלו לתת לילד להשתלב בכל פעולות המטבח, כולל ריקון כלים מהמדיח או מיבש הכלים, עריכת השולחן לעצמו אך לא רק.
נסו ליצור 2-3 פעולות אותם תאמרו ברצף ועודדו אותו לחשוב בצורה מאורגנת. אם המגבות בצד אחד ליד הכוסות והצלחות בצד השני של המטבח, תוכלו לכוון אותו בדרך.
בגילאים גדולים יותר- סביב גיל 6 תוכלו להעזר במתכונים על מנת לאפשר לילידם ללמוד הוצאת תוכן מטקסט, ללמד אותם התארגנות ותכנון משימה. וללמד, איך לא, סדר וארגון! מי שעובד במטבח אחראי גם לסדר אותו.
משחקי דמיון
משחקים אסוסיאטיבים ודמיוניים, חשובים להתפתחותו הרגשית של הילד. כמו שכתבתי 🙂 חלק לא מבוטל משעות הערות המשותפות, נבלה במטבח. הילד חווה והרואה המון רגעים שם כך שבקלות יוכל להעבירם למשחקיו.
העזרו במשחקי מטבח כדי לאפשר לו מרחב לדמיונות שלו 🙂
סט כלי אוכל מעץ חדש מפלאנווד

מקור התמונה- ענטל צעצועי עץ מושלמים!

מתכונים פשוטים למתחילים
חפשו מתכוני ערבוב, כאלו שקל רק לערבב וליצוק למחבת או לאכול מיד לאחר הערבוב.
למשל – שלוליות הגבינה האהובות
בצק המשחק שנשמר היטב במקרר
כדורי התמרים האלו 

מה למדתי כאמא ?
מאז שהילדים שלנו היו קטנים הם היו לידנו במטבח. כמו כל חיבה/תחביב אחר, אפשר לראות שיש מי שיותר נהנה מהמטבח ויש מי שלוקח לו זמן,
ים אוהבת מטבח מושבעת. נהנית מאפיה, מבישול וגם מהכנת קפה לאורחים 🙂
עומר, משתמשת בכישורי המטבח שלה, בעיקר כדי לשרת את העצמאות שלה. כשהיא רעבה, היא פשוט מכינה לעצמה ארוחה. היא לא צריכה בהכרח שנהיה נוכחים.
טל, כמו בהרבה פעולות מוטוריות שלו, ניגש לסכין רק כאשר הוא הרגיש ממש! בטוח שיצא לו תוצר טוב.
באורח די מדהים המנה הראשונה שהכין היתה סלט תפוחים! קיצוץ כזה מקצועי, לא ראיתם כבר הרבה זמן!

ואם גם אתם רוצים לתת להם לבלגן את המטבח שלכם- נסו את ערכות הבישול לילדים!

 

עגלת קניות
Start typing to see posts you are looking for.